
- november 18, 2020
PERSBERICHT
18 november 2020
Naar aanleiding van de internationale week van de sensibilisering voor verstandig gebruik van antibiotica
Van 18 tot 24 november 2020 is het de internationale week van de sensibilisering voor verstandig gebruik van antibiotica. Het gebruik van antibiotica bij dieren is de laatste jaren fors gedaald. Er wordt echter een alarmerende evolutie gezien in het antibioticumgebruik bij pluimvee. Het totale gebruik en het gebruik van de kritisch belangrijke quinolones bij pluimvee in het bijzonder tonen een toename. Deze ongunstige cijfers zijn duidelijk in tegenstelling met de 2020-doelstellingen en de nieuwe 2024-doelstellingen.

- juni 22, 2020
PERSBERICHT
22 juni 2020
Strijd tegen antibioticumresistentie in de diergeneeskunde in België.
Er is opnieuw een duidelijke daling in het antibioticumgebruik bij dieren in 2019. Dit vertaalt zich ook in een daling van de antibioticumresistentie.

- mei 14, 2020
AMCRA Activiteitenverslag 2019
AMCRA heeft haar activiteitenverslag voor 2019 gepubliceerd. U vindt er de activiteiten en realisaties voor het voorbije jaar 2019.

- november 19, 2019
PERSBERICHT
19 november 2019
In het kader van de internationale week van de sensibilisering voor verstandig gebruik van antibiotica - ook in de diergeneeskunde
Van 18 tot 24 november 2019 is het de internationale week van de sensibilisering voor verstandig gebruik van antibiotica. Niet alleen bij mensen, maar ook bij dieren. Het antibioticagebruik in de diergeneeskunde daalde de voorbije jaren fors, maar de strijd is nog niet gestreden.
Minder antibiotica gebruiken is absoluut noodzakelijk. Alleen zo kunnen we de resistentie voor antibiotica verder doen dalen en de gezondheid van mens en dier veiligstellen.

- juni 19, 2019
PERSBERICHT
19 juni 2019
Strijd tegen antibioticaresistentie in de diergeneeskunde in België.
In 2018 wordt de grootste reductie in het gebruik van antibiotica in de diergeneeskunde verwezenlijkt sinds 2011.

- april 4, 2019
PERSBERICHT 4 april 2019 Strijd tegen antibioticaresistentie in de diergeneeskunde in België. Een coherente strategie voor doeltreffende resultaten.
Het FAVV, het FAGG, de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en AMCRA zijn verheugd over het onderzoek van KCE (Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg) over het antibioticagebruik in België, waarvan de conclusies aantonen dat de strategie die op federaal niveau werd gedefinieerd en de acties van de veterinaire sector op het terrein lonen: het antibioticagebruik verminderen en de antibioticaresistentie tegengaan.

- juni 27, 2018
PERSBERICHT
27 juni 2018
Strijd tegen antibioticaresistentie in de diergeneeskunde in België.
2017 is het meest succesvolle jaar sinds het vooropstellen van de reductiedoelstellingen over antibioticagebruik bij dieren, onderschreven door AMCRA, de bevoegde autoriteiten en de ondertekenende organisaties van het “antibioticaconvenant” van 30 juni 2016.

- februari 23, 2017
PERSBERICHT AMCRA-FAVV-FAGG
23 februari 2017
CPE-bacteriën gevonden in varkensvlees
Carbapenemase producerende bacteriën (CPE-bacteriën) werden teruggevonden in varkensgehakt van een kleinhandel in België in het kader van de monitoring van de antibioticaresistentie van indicatorkiemen. Deze informatie werd gepubliceerd in een recent rapport van EFSA en ECDC. Carbapenem is een antibioticum dat niet mag worden gebruikt bij voedselproducerende dieren in Europa en dus ook niet in België. Vermoedelijk gaat het om een cross-contaminatie van het vlees met de CPE-bacteriën veroorzaakt tijdens de productie, of door een persoon die drager was van CPE-bacteriën. Het rapport vermeldt een heel laag voorkomen van CPE-bacteriën op vlees en levende dieren in Europa.