Varken

  • by:
  • januari 14, 2025
  • Category: Nieuw KB


Nieuw


Koninklijk Besluit van 17 december 2024 inzake de preventie en de bestrijding van antimicrobiële resistentie bij dieren


AMCRA geeft graag een woordje uitleg tijdens de Agriflanders-beurs

van 16 t.e.m. 19 januari


Met de publicatie van het KB ‘Preventie en bestrijding van antimicrobiële resistentie bij dieren’ op 17 december 2024 zullen houders van varkens, vleeskippen, leghennen of vleeskalveren een AB-bedrijfsstatuut toegekend krijgen. Dit gebeurt op basis van hun eerste Sanitel-Med benchmarkrapport van 2025. Ook bedrijfsdierenartsen zullen actief betrokken worden indien maatregelen moeten genomen worden. Komt u naar Agriflanders tussen 16 en 19 januari? Breng dan een bezoek aan de AMCRA-stand in hall 7. Wij trachten een antwoord te geven op al uw vragen over een duurzaam antibioticumgebruik en over de nieuwe wetgeving.

Afhankelijk of het beslag of de inrichting dan een groen, geel of rood bedrijfsstatuut krijgt, kunnen maatregelen opgelegd worden aan de veehouder. Deze maatregelen omvatten de verplichte opmaak van een bedrijfsgezondheidsplan door de bedrijfsdierenarts samen met de veehouder en dit binnen de termijn van zes maand na het ontvangen van het rapport. Het bedrijfsgezondheidsplan bevat een evaluatie van de status van de infectiepreventie en -bestrijding en van de bioveiligheid, alsook een actieplan dat maatregelen bevat om de situatie op het beslag te verbeteren.

Een dergelijk bedrijfsgezondheidsplan wordt verplicht voor veehouders met een geel of rood bedrijfsstatuut.

Veehouders die 3 opeenvolgende keren een rood AB-bedrijfsstatuut hebben, zijn verplicht om binnen een termijn van 2 maanden een erkende Antibiotic Reduction (AR)-coach aan te stellen in overleg met de bedrijfsdierenarts,  voor een minimale termijn van 24 maanden met als doel de situatie te verbeteren.

Groene bedrijven worden vrijgesteld van elke bovengenoemde maatregel.

Wilt u weten welke grenswaarden gebruikt worden om het AB-bedrijfsstatuut te bepalen? Deze zijn te vinden in het bijhorende Ministerieel Besluit inzake de ‘Preventie en bestrijding van antimicrobiële resistentie bij dieren. Verder bevat het MB ook de minimale elementen waaruit het bedrijfsgezondheidsplan moet opgemaakt worden, en waaruit een overeenkomst tussen de veehouder en erkende AR-coach moet bestaan.

AMCRA organiseert in samenwerking met de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu roadshows en webinars om u te voorzien van alle uitleg inzake het nieuwe KB en MB inzake de ‘Preventie en bestrijding van antimicrobiële resistentie bij dieren’. Meer uitleg over waar en wanneer deze zullen doorgaan, wordt meegedeeld in één van onze volgende nieuwsbrieven!

Meer informatie over het nieuwe KB en MB wordt ook eerstdaags meegedeeld via een omzendbrief van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.