Recent Nieuws

Recent Nieuws

  • by:
  • augustus 5, 2024
  • Category: Wetenschappelijk symposium

Bekijk hier het wetenschappelijk symposium van 25 juni 2024


Op 25 juni organiseerde AMCRA een wetenschappelijk symposium getiteld “Antimicrobial resistance : a challenge for public health, animal health and the environment ”, in samenwerking met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid en Sciensano, onder auspiciën van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. De hoofdspreker was Jean-Yves Madec, wetenschappelijk directeur van ‘Antibiorésisance’ van de ‘Agence française de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail’ (ANSES). Zijn presentatie, getiteld “How to monitor AMR in diseased animals ? The example of the French Resapath network” liet ons kennismaken met het Franse Resapath-netwerk, dat antibioticaresistentie monitort bij bacteriën afkomstig zieke dieren.

Het Resapath-netwerk bewaakt resistentie bij bacteriën verantwoordelijk voor infecties bij dieren. De monitoring betreft alle soorten landbouwhuisdieren (runderen, varkens, pluimvee, enz.) en gezelschapsdieren (gedomesticeerde carnivoren, paarden, konijnen, enz.).

Resapath wordt geleid door twee ANSES-laboratoria (in Lyon en Ploufragan-Plouzané-Niort) en brengt een honderdtal vrijwillig aangesloten laboratoria samen, zowel openbare als privé-labo’s, verspreid over het Franse vasteland. De wetenschappelijk directeur voor antibioticaresistentie bij ANSES benadrukte het belang van het creëren van een winnende dynamiek voor alle partijen die vrijwillig betrokken zijn bij deze aanpak. Daarom krijgen de partnerlaboratoria technische ondersteuning, een trainingsprogramma en goede analysepraktijken aangeboden. Om zijn presentatie af te sluiten, noemde Jean-Yves Madec het EARS-Vet project, een Europees initiatief gericht op het opzetten van een Europees netwerk om antibioticaresistentie in pathogenen van dieren te monitoren.

Andere lezingen werden gegeven door Hanne Debergh (Sciensano), Jacob Diderich (Universiteit van Luik), Zoë De Mol (Universiteit van Gent), Léonard Théron (RumeXpert) en Tommy van Limbergen (Anitom BV). Aan bod kwamen onder meer een presentatie over onderzoek naar alternatieven voor het gebruik van antibiotica, tools voor het analyseren van veehouderijgegevens en een studie naar de factoren die van invloed zijn op het voorschrijven van antibiotica.