- September 12, 2024
- Category:
Algemene kwaliteitsnorm voor laboratoria die een antibiogram uitvoeren dat het gebruik van quinolones en cefalosporines van de derde en vierde generatie rechtvaardigt
Het koninklijk besluit van 21 juli 2016 bepaalt dat laboratoria die deze antibioticagevoeligheidstesten uitvoeren een algemene kwaliteitsnorm moeten hebben behaald voor: • Ofwel het uitvoeren van testen (waaronder een interlaboratoriumringtest); • Ofwel de staalname voor bacteriologisch onderzoek en de isolatie van bacteriën; • Ofwel het uitvoeren van gevoeligheidstesten voor antibiotica, waarvan minstens één test werd geaccrediteerd (door BELAC of een gelijkaardige instelling).
Vanaf 1 september 2024 mogen dierenartsen alleen quinolones en cefalosporines van de derde en vierde generatie (= kritieke antibiotica) voorschrijven, verschaffen of toedienen als een gevoeligheidstest (antibiogram) aantoont dat de te behandelen infectie wordt veroorzaakt door een bacteriestam die alleen gevoelig is voor het geteste kritieke antibioticum.
Onderstaande kwaliteitsnormen worden aanvaard (niet-exhaustieve lijst):
- De interlaboratoriumtesten worden uitgevoerd in overeenstemming met de ISO-norm 17043.
- De kwaliteitsnorm voor laboratoria voor humane klinische biologie erkend volgens het KB van 3/12/1999, zie Klinische gezondheid | erkenning laboratoria klinische biologie | sciensano.be en de praktijkrichtlijn klinische biologie.
- De normen ISO 17025 (voor de diergeneeskunde) en ISO 15189 (voor de humane geneeskunde).
U kunt de door BELAC geaccrediteerde laboratoria opzoeken via de lijst van de geaccrediteerde instellingen.
Vul de volgende zoekcriteria in om een door BELAC geaccrediteerd laboratorium terug te vinden:
- Onder Beproevingslaboratoria (TEST)
- selecteer de naam van de geaccrediteerde instelling of
- selecteer onder activiteit ‘Microbiological’ en vervolgens
onder product/dienst ‘Animal fluids & tissue’
- Onder Medische laboratoria (MED)
- Selecteer de naam van de geaccrediteerde instelling of
- Selecteer onder activiteit ‘Microbiology’ en vervolgens onder
product/dienst ‘Human material, tissue, fluids’
- Laboratoria in andere EU lidstaten moeten door de betreffende nationale accreditatie-instantie zijn geaccrediteerd volgens normen die overeenstemmen met de Belgische normen.
Als dierenarts bent u ervoor verantwoordelijk dat u een beroep doet op een laboratorium met de juiste accreditering. U kan aan uw laboratorium vragen of het aan deze voorwaarden voldoet.
Als laboratorium kan u de dierenartsen helpen om vlot de nodige informatie terug te vinden door duidelijk te vermelden op uw website en in uw communicatie of u aan deze voorwaarden voldoet. Hebt u vragen over de kwaliteitsnorm van uw laboratorium, neem dan contact op met het FAGG: amr.vet@fagg-afmps.be .
Het FAGG is geen accreditatie-instelling.
Meer informatie: Regelgeving voor het gebruik van antibiotica bij dieren | FAGG (fagg-afmps.be)