Nieuws

Nieuws

  • by:
  • oktober 11, 2018
  • Category: Registratie antibioticagebruik

Verplichte registratie antibioticagebruik voor melkveebedrijven sinds 1 oktober 2018


Melkveebedrijven aangesloten bij het IKM-QFL-QMK lastenboek zijn sinds 1 oktober 2018 verplicht gestart met de registratie van het antibioticagebruik op bedrijfsniveau. De registratie gebeurt door de verschaffer in de datacollectiesystemen AB Register (voor IKM) en BIGAME (voor QFL-QMK).

Ook voor deze sector zal de data-analyse-eenheid van AMCRA de analyses van de in AB Register / BIGAME geregistreerde gegevens uitvoeren. AMCRA startte in 2014 met de analyse voor de varkenshouders in opdracht van Belpork. Ze ontwikkelde hiervoor de methodiek van het benchmarken van bedrijven op basis van de BD100. Intussen is AMCRA ook aangesteld om de analyses uit te voeren voor het nationale datacollectiesysteem Sanitel-Med, en verzorgt ze de rapportering voor de verschillende diersectoren varken, pluimvee en vleeskalveren.

Door de registratie van het antibioticagebruik in de melkveesector zullen evoluties in gebruik in deze sector beter opgevolgd kunnen worden en zullen melkveehouders en dierenartsen gebenchmarkt kunnen worden. Veehouders en dierenartsen krijgen de resultaten terug in de vorm van individuele ‘benchmarkrapporten’. Op basis van deze vergelijking worden grenswaarden vooropgesteld die de veehouders indelen in drie zones: laaggebruikers, aandachtsgebruikers en grootgebruikers. Dit principe wordt toegepast ongeacht de diersoort, maar uiteraard verschillen de grenswaarden per diersoort en zelfs diercategorie. 

De melkveesector wil zo bijdragen aan de reductiedoelstellingen uit het ‘antibioticaconvenant’. In dit convenant verbonden Overheid en sectoren zich er in 2016 toe om o.a. het totale antibioticagebruik bij dieren tegen 2020 met 50% te reduceren ten opzichte van 2011.

De eerste benchmarkrapporten voor melkveehouders worden verwacht in de loop van 2019. Nu staat echter de goeie start van de registratie van het antibioticagebruik centraal. Zinvolle analyses kunnen immers enkel met goeie data.