- februari 8, 2021
- Category: PneumonNEE
PneumoNEE project officieel van start: een nieuwe aanpak in de strijd tegen luchtweginfecties
PneumoNEE, het nieuwe project rond de ontwikkeling en toepassing van hulpmiddelen om longontsteking bij kalveren op te sporen en gericht te behandelen op maat van het individuele dier, is van start gegaan. Doel is om de Vlaamse rundveesector bij te staan in de transitie van groepsbehandeling naar een individuele behandeling, bij aanwezigheid van luchtweginfecties bij kalveren, en dit op maat van de ziekteverwekker en het individuele dier.
Pneumonie bij jonge kalveren is één van de hoofredenen voor economische verliezen in de kalveropfok- en afmest en heeft een niet te onderschatten impact op latere prestaties en het dierenwelzijn. Met de huidige behandelingsstrategie wordt 60 tot 70 procent van het antibioticagebruik bij kalveren ingezet in de strijd tegen pneumonie.
Door snelscan longecho, een bijna gouden standaard voor de diagnose van longontsteking of pneumonie, te combineren met een gamma aan toegankelijke tools kunnen de veehouder en dierenarts elke schakel van het beslissingsproces tot antibioticumgebruik onderbouwen. PneumoNEE wil via sensibilisatie en kennisoverdracht veehouders en dierenartsen samen engageren om luchtweginfecties bij kalveren aan te pakken met minimale antibiotica inzet en maximaal effect op gezondheid, welzijn en economie.
AMCRA wenst de verspreiding van alle informatie en resultaten van dit project faciliteren, om zo bij het beoogde doelpubliek te bereiken.
PneumoNEE is een vier jaar durend VLAIO-landbouw traject van DGZ en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent.