Nieuws

Nieuws

  • by:
  • oktober 15, 2024
  • Category: AMR-resultaten bij pathogenen

DGZ rapporteert antibioticaresistentie voor 2020-2023


Resultaten afkomstig van laboratoria die diergeneeskundige stalen analyseren, zijn een waardevolle tool om na te gaan in welke mate pathogenen afkomstig van dieren antibioticaresistentie vertonen. Het labo van Diergezondheidszorg Vlaanderen ontvangt jaarlijks honderden stalen. Recent publiceerden ze het overzicht van de gevoeligheidsbepalingen voor de periode 2020-2023 bij vaak voorkomende bacteriën van diverse voedselproducerende dieren.

Antibioticaresistentie is een wereldwijde problematiek van mens en dier. Ook bij dieren leidt antibioticaresistentie er toe dat antibiotica minder of niet meer werken. Dit is niet enkel zorgwekkend voor de diergezondheid en hun welzijn, maar heeft ook een toegenomen economische kost als gevolg, bijv. door het verlies van dieren, een verminderde productiviteit, enz.

AMCRA moedigt laboratoria die diergeneeskundige stalen analyseren aan om de resultaten van antibioticaresistentie bij dierlijke pathogenen te publiceren. Deze resultaten zijn van enorm groot belang om richtlijnen over het antibioticumgebruik periodiek te kunnen evalueren. AMCRA gebruikt de beschikbare resultaten om het formularium actueel te houden. Bovendien kunnen de gepubliceerde resultaten ook gebruikt worden door de dierenarts, indien het niet mogelijk is om stalen te nemen voor diagnostiek en gevoeligheidsbepaling.