Nieuws

Nieuws

  • by:
  • augustus 5, 2024
  • Category: ARSIA

Activiteitenrapport 2023 van ARSIA


ARSIA heeft haar activiteitenrapport van 2023 gepubliceerd. ARSIA kan hierdoor ook de meest opvallende resultaten voor 2023 presenteren, door cijfers en getallen. Monitoring en diagnostiek uitgevoerd in de loop van het jaar 2023 worden voorgesteld. Vind onder meer ook resultaten over antibioticaresistentie op basis van uitgevoerde antibiogrammen.

ARSIA voerde in 2023 bijna 3000 antibiogrammen uit, hoofdzakelijk voor de rundveesector. Het activiteitenrapport vat de evolutie samen van antibioticaresistentie tussen 2014 en 2023 voor de meest voorkomende bacteriële pathogenen bij runderen.

Antibioticaresistentie tegen 5 niet-kritisch belangrijke antibiotica (amoxicilline, trimethoprim-sulfonamiden, gentamicine, florfenicol en tetracycline) bij Escherichia coli afkomstig van runderen (niet voor uiergezondheid) is de voorbije 10 jaar min of meer stabiel.

“Het is opmerkelijk om vast te stellen dat resistentie tegen fluoroquinolones gedeeld is door 3 in 10 jaar tijd om nu op een gemiddelde te komen van 15% in 2023.”, zo vermeldt het verslag. Escherichia coli afkomstig van runderen in het kader van uiergezondheid vertoont in het algemeen zeer lage resistentieniveaus, ook voor 3de en 4de generatie cefalosporines en fluoroquinolones. Voor schapen en geiten wordt door ARSIA een lage prevalentie van antibioticaresistentie gezien in vergelijking met de gegevens van runderen.

Om de antibioticaresistentiegegevens van andere bacteriële pathogenen te lezen, zoals van SalmonellaDublin, Klebsiella pneumoniae of Pasteurella multocida, kunt u pagina’s 52 tot 55 van het activiteitenrapport 2023 van ARSIA nalezen.