• by:
  • mars 14, 2024
  • Category: Rapport JIACRA

AMCRA prijs voor masterproeven



AMCRA, FAVV, FAGG, FOD VVVL en Sciensano verwelkomen u op hun gezamenlijk georganiseerde infodag in Brussel over

ANTIBIOTICUMGEBRUIK EN -RESISTENTIE BIJ DIEREN IN BELGIË


Dinsdag 25 juni 2024

In Brussel (Pacheco center) en via webinar

Antibioticaresistentie is een risico voor de volks- en diergezondheid. Grote inspanningen worden daarom geleverd om minder antibiotica te gebruiken bij dieren in België. AMCRA i.s.m. het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) en de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu organiseert een brede infodag waarin dieper wordt ingegaan op de gebruikscijfers van antibiotica en de antibioticaresistentieresultaten bij dieren in België in 2019, de genomen acties in en de toekomstperspectieven van de strijd tegen antibioticaresistentie in België. In het kader van de One-Health aanpak komen ook enkele humane aspecten evenals elementen uit het leefmilieu aan bod.

 

Het doelpubliek voor deze dag zijn de vertegenwoordigers van sectororganisaties, overheden en administraties maar eveneens praktiserende dierenartsen en veehouders.

 

Ook onderzoeksresultaten over antibioticagebruik en -resistentie kunnen gepresenteerd worden in de vorm van een poster. Werkt u rond het thema antibioticagebruik of -resistentie en heeft u interesse om uw resultaten voor te stellen aan een breed publiek? Stuur dan een abstract naar info@amcra.be en dit ten laatste op vrijdag 1 mei. Richtlijnen voor de inzending van een abstract kunnen geraadpleegd worden op www.amcra.be.

 

Meer informatie over dit evenement kan u hier terugvinden. Een meer gedetailleerd programma volgt.

In de categorie van de ‘critically important antimicrobials with highest priority’ (HPCIA) bevinden zich:

  • 3de en 4de generatie cefalosporines
  • Fluoroquinolones
  • polymyxines (colistine)
  • fosfonic acids en afgeleiden (fosfomycine)

In België hebben de 3de en 4de generatie cefalosporines en fluoroquinolones een rode AMCRA kleurcode. Hun gebruik bij dieren is onderhevig aan specifieke voorwaarden,  vastgelegd in het KB van 21 juli 2016 en het gewijzigde KB van 21 juli 2016. Deze middelen worden daardoor met de grootste voorzichtigheid aangewend bij dieren.

Colistine heeft volgens de AMCRA-richtlijnen een oranje kleurcode. AMCRA publiceerde in 2018 een advies met aanbevelingen over het gebruik van dit antibioticum bij dieren (“Advies over het gebruik van colistine in de diergeneeskunde”). Bovendien wordt het gebruik van colistine strikt onder de loep genomen: in 2022 was de verkoop van colistine op een niveau van 0,52 mg/kg biomassa, een stuk onder de doelstelling van max. 1 mg colistine/kg biomassa eind 2024. Ook de Barometerresultaten tonen een verdergezet laag gebruik bij varkens, vleeskalveren en pluimvee.

Het gebruik van fosfomycine bij dieren is in België niet vergund.

 

Ten opzichte van de vorige editie van de lijst van de ‘medically critically important antimicrobials’ van de WHO verschoven enkele antibioticaklassen die ook in België in de diergeneeskunde worden gebruikt, van prioriteit:

  • De aminopenicillines worden niet langer als ‘critically important’ beschouwd, maar verschuiven naar de categorie ‘highly important’;
  • Macroliden worden ‘critically important antibiotics’ in plaats van ‘critically important antibiotics with highest priority’
  • Andere klassen die van prioriteit verschoven zijn de nitro-imidazoles en de fosfonic acids en afgeleiden (fosfomycine), maar deze worden niet bij dieren gebruikt in België.

Deze geüpdatete lijst vormt een belangrijk document bij een revisie van de AMCRA-richtlijnen, opgenomen in het e-formularium (www.e-formularium.be).

Amcra english logo
Centre of Expertise on Antimicrobial Consumption and Resistance in Animals

Latest results

Belgian report on veterinary national antibioticum consumption and on farm-level use - 2022
"One Health" report on AMU and AMR